Ločevanje odpadkov

Ko otroke učimo ločevanja odpadkov, jim pri tem posredujemo vrednote kot so spoštovanje, skrb in odgovornost. Za ločevanje potrebujemo 5 košev in sicer za: papir, biološke odpadke, embalažo, steklo in preostale odpadke. Na koših so napisi s sliko. Vajo predvsem v vrtcu večkrat ponovimo; lahko tako, da vzgojitelj otrokom pokaže različne odpadke (prazna plastenka, papir, kos blaga) in jih prosi, naj jih odnesejo v pravi koš. Lahko se zraven vključi večje otroke, ki učijo male ali jim pomagajo ločevati odpadke.

To vajo je možno še razširiti na pogovor o zemlji, o ohranjanju narave, kaj se zgodi z odpadki, ki jih čistilke odnesejo. Otrokom se lahko pokaže tovornjak, ki pobere in odpelje odpadke na zbirno mesto. Obstaja vrsta knjig o ločevanju odpadkov. Lahko se otrokom tudi pove, da je možno iz odpadkov narediti nekaj čisto novega, na primer metulje in živali iz rol toaletnega papirja.


Skrb za živali

Otroci imajo zelo radi živali, zato imamo v nekaterih vrtcih terapevtskega psa, s katerim se ukvarjajo vsi – od najmlajših do najstarejših in s tem razvijajo občutek za sodelovanje, spoštovanje, skrb za druge in odgovornost. Če hočemo pripeljati v vrtec psa, je treba najprej poskrbeti, da ima vse potrebne certifikate, da obvlada obnašanje proti otrokom, potrebni pa so tudi pripomočki kot hrana, voda, vitamini, krtača, povodec in še veliko drugega. Otroci zelo radi hranijo in krtačijo psa, radi pa tudi gledajo, kako izvaja svoje umetnije. Pri hranjenju in krtačenju psa mora dati njegov gospodar otrokom najprej navodila, kako naj se obnašajo v prisotnosti psa. Če se kateri od otrok psa boji, je treba otroka pustiti, da samo gleda, kako z živaljo ravna gospodar in drugi otroci, sčasoma pa se bo v otroku prebudila želja, da ga bo tudi sam pobožal. Otrokom je tudi v veliko veselje, če lahko psa (skupaj z gospodarjem) peljejo na sprehod. In seveda tudi pri ukvarjanju s psom na koncu pospravijo vse pripomočke, ki so jih potrebovali, v košaro.


Rože – čiščenje, zalivanje, šopki

Skrb za rastline zajema različne dejavnosti, ki jih otroku lahko predstavi vzgojitelj. Ko otrok osvoji potrebno znanje, lahko samostojno prevzame skrb za rastline v sobi ali na vrtcu. Pri tem razvija notranje drže kot so skrb za okolje, sodelovanje, pomoč in odgovornost.

 • Sejanje rastlin: najprej pripravimo vse pripomočke, ki jih bomo rabili (gredica/lonec, motika, semena, zalivalka z vodo). Z motiko razrahljamo zemljo. Za tem s prsti zajemamo semena in jih enakomerno posipamo po vsej površini. Sledi še zakrivanje semen z motiko ter zadnji korak zalivanje z vodo.
 • Sajenje rastlin: najprej pripravimo vse pripomočke, ki jih bomo potrebovali (gredica/lonec, motika, sadika, zalivalka z vodo). Z motiko razrahljamo zemljo in na enem mestu naredimo luknjo. Previdno primemo sadiko in jo položimo v luknjo. Korenine z vseh strani zakrijemo z zemljo. Zadnji korak je zalivanje novo posajene rastline z vodo.
 • Zalivanje rastlin: najprej pripravimo vse pripomočke, ki jih bomo potrebovali (lončnica/gredica rastlin, zalivalka z vodo). Najprej si ogledamo rastlino, s prsti potipamo zemljo in ugotovimo, ali je suha ali mokra. Če je suha, jo zalijemo, drugače ne.
 • Pobiranje pridelkov: najprej pripravimo vse pripomočke, ki jih bomo potrebovali (gredica z rastlinami/lončnica, po potrebi škarje, košaro ali posodo). Nato si ogledamo, kateri plodovi so že dovolj zreli za pobiranje. Plodove s škarjami ali brez, kot je potrebno, poberemo z rastline in jih položimo v košaro/posodo. Za zadnji korak bi bilo najboljše, če bi pobrane plodove skupaj z otroki kasneje uporabili pri malici, kosilu… (kuhanje čaja, korenček pri malici, jagode pri malici itd.)
 • Pobiranje listja: najprej pripravimo vse pripomočke, ki jih bomo potrebovali (grablje, metla, smetišnica, samokolnica). Nato poiščemo prostor, kjer je na tleh listje. Z metlo oziroma z grabljami začnemo čistiti in delati kup. S pomočjo smetišnice pospravimo listje na samokolnico, ki jo na koncu izpraznimo na za to določenem mestu.
 • Obrezovanje žive meje: najprej pripravimo vse pripomočke, ki jih bomo potrebovali (škarje, samokolnica, metla, smetišnica). Nato poiščemo grm, ki ga je potrebno obrezati. S škarjami postrižemo veje, ki so predolge. Na koncu pometemo za seboj in samokolnico izpraznimo na za to določenem mestu.
 • Leave a Comment

  Comments

  No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja